Allt du behöver veta om entreprenörskap

Så kan fakturaköp hjälpa ditt företag framåt

Mindset tar entreprenören långt. Med likvida medel kommer du ännu längre. Det är tack vare de likvida medlen som du har möjlighet att utveckla företaget i önskad riktning. Det går så klart att ta ett företagslån och att be investerare om hjälp med finansiering, men till slut hänger mycket på dig själv. Hur många produkter eller tjänster kan du sälja varje månad? Och när du väl gjort din grej, hur får du in pengarna?

Fakturaköp ger likvida medel omedelbart

Något många entreprenörer brottas med, särskilt de som driver enskild firma, är att de likvida medlen sällan är tillräckliga. Dessutom kommer de inte in snabbt nog. Ibland får man vänta 30 eller 60 dagar innan pengarna rullar in på företagskontot. Något du kanske känner igen dig i? Men det finns en smidig lösning: fakturaköp.

Genom fakturaköp får du hjälp att sälja fakturor och att därmed få in likvida medel nästan omedelbart. Lösningen är en form av lån – men enbart för pengar du ändå sannolikt kommer få inom kort. Du säljer själva fakturan till en bank eller långivare som sysslar med just köp av fakturor. De betalar in en viss procent av fakturans värde på ditt konto och behåller en liten andel själva.

Du slipper driva in försenade betalningar

Som skrivet behåller banken en liten procentuell andel av fakturans totala värde. I denna kostnad ingår en hel del, förutom det faktum att du får beloppet insatt på företagskontot inom några dagar. Du skriver nämligen över mycket av ansvaret för fakturan på banken, som blir den som driver in eventuellt försenade betalningar.

Många entreprenörer har erfarit kunder som inte betalar i tid, och i brist på likvida medel kan det här bli ett ganska stort problem. Genom att sälja fakturor undviker du för det mesta att hamna i detta dilemma, och faktiskt är det skönt att redan från början ha en potentiell indrivare som sköter den jobbigaste biten av kontakten åt dig.

När du slipper tänka på likvida medel och administration av förfallna fakturor kan du lägga ännu mer fokus på det du gör bäst, nämligen på att vara entreprenör och disciplinerat arbeta mot dina mål utan onödiga ekonomiska stressmoment.

Så kan ett fakturaköp gå till

Att få sälja fakturor är en form av banktjänst du ansöker till. Med andra ord öppnar du ett konto hos en bank eller långivare som erbjuder fakturaköp. Därefter görs en prövning av både din och din kunds kreditvärdighet inför varje fakturaköp. Om underlaget bedöms som bra får du alltså sälja fakturan och därmed pengarna inbetalda på ditt konto nästan direkt.

Efter detta är du fri att investera de likvida medlen utifrån vad som är bäst för företaget.