Allt du behöver veta om entreprenörskap

Testa företagsidén med en MVP

Har du en företagsidé som du skulle vilja testa? Innan du bestämmer dig för att säga upp dig från ditt stabila jobb kan det vara bra att testa din företagsidé först. Genom att skapa MVP kan du testa hur din produkt skulle fungera på marknaden. Din MVP kan ge en fingervisning om det är värt att satsa allt och bli entreprenör på heltid. Här kan du läsa mer om hur du kan testa livet som entreprenör och lansera din MVP.

Vad är en MVP?

MVP är en förkortning för Minimum Viable Product. Det är en mycket populär och viktig utvecklingsmetodik som används av många startups, teknikföretag och andra nystartade bolag. Det innebär att en produkt, exempelvis en app, utvecklas med det minsta antalet funktioner som behövs. Det är den första versionen av produkten och den används främst för att få feedback från användare och visar därmed vägen för framtida vidareutveckling.

Det kan vara lockande att finslipa en produkt och lägga till massor med roliga funktioner innan den ens lanseras, men tyvärr är det ofta bortkastad tid. Gör istället en MVP med produktens nyckelfunktioner och vänta med övriga funktioner till ett senare skede när ni vet hur den första upplagan tagits emot av användare.

Hur gör man en MVP?

Antingen skapar du och ditt team er första produkt själva eller så tar ni hjälp av ett proffs. Prototyp.se är ett kodlabb som hjälper till att bygga digitala produkter. Här kan du få hjälp att bygga din MVP och därmed testa din företagsidé. Det är särskilt bra att ta hjälp av proffs som prototyp.se om du inte har tidigare erfarenhet av entreprenörskap eller teknikutveckling. De hjälper dig att utveckla den första versionen av din nya digitala produkt och kan även ge exempel på tidigare produkter som de har utvecklat med hjälp av deras MVP-metodik.

Varför skapa MVP?

En Minimum Viable Product är ett tid- och kostnadseffektivt sätt att testa hur produkten tas emot av användarna. Den första versionen av produkten ger viktig feedback, exempelvis om företagsmodellen är livskraftig, som används för att ta beslut om hur produkten ska vidareutvecklas. Det kan med andra ord vara tryggt att testa idén med en MVP innan du tar det stora beslutet och blir entreprenör på heltid.